Het OMT kwam laatst met een minder goed bericht voor mensen die op wintersport willen dit seizoen. Ze denken er over na om een negatief advies te geven voor de gehele wintersport periode aan de landen die het meest bezocht worden in deze periode. De Meest populaire wintersport landen staan nu nog op een oranje advies staan. Dat betekent dus dat je er heen mag reizen maar bij terug komst wel een 10 dagen in quarantaine moet. 

Nog te vroeg

In het advies van het OMT staat dat ‘anticiperend op weinig verbetering in de epidemiologische situatie in de komende maanden, er een negatief reisadvies zal gelden voor vakanties in het buitenland tijdens de wintervakantieperiode’. Dit betekend dus dat als er niet minder besmettingen zullen plaats vinden het OMT een negatief advies zal geven. Hieruit is ook duidelijk op te merken dat het op dit moment nog te vroeg is om daar over te oordelen. De verwachting is echter dat – vertelde Rutte gisteren ook tijdens het vragenrondje – deze week of begin volgende week meer advies gegeven wordt over het reizen tijdens de gehele wintersportperiode. Maar hoezo kijken we ineens naar reisadviezen voor de gehele winterperiode? Als wij met z’n allen ons best doen, de komende weken zo veel mogelijk thuisblijven en ons aan de regels blijven houden, kan de epidemiologische situatie veranderen. Uiteraard blijven we afhankelijk van de situatie in de Alpenlanden, maar ook daar worden nu steeds strengere maatregelen genomen. Wij vinden het in ieder geval nog te vroeg om nu al uitspraken te doen over een reisadvies voor de hele winter.  

Risico's van wintersport

Maar wat zijn de risico's van de wintersport reizen? Onder andere lijkt het er op dat het OMT bang is dat mensen besmet raken bij situaties waar veel mensen bijeen zijn. Een voorbeeld hiervan is het reizen met groepen. Als één iemand in de volgepropte bus corona zou hebben is het risico aanwezig dat meerdere mensen binnen die bus het ook oplopen. Dit risico is bijvoorbeeld groter in bussen dan in vliegtuigen. In bussen is de ventilatie een stuk minder goed en duurt de reis meestal een stuk langer. Misschien is het dan nodig om de busreizen maar helemaal af te schaffen, zodat dat risico in ieder geval weg is. Ook de rijen voor de skiliften schijnen een plaats te zijn waar het coronavirus makkelijk over te dragen is. Hier geldt weer het zelfde geval dat een hoop mensen bij elkaar een groot risico is. Maar als dat de enige echt grote risico's lijken te zijn snappen wij niet helemaal waar de angst van de regering en het OMT vandaan komt.

Après-ski

De après-ski leek ook voor langere tijd een erg groot risico te worden. Hierover is gelukkig al een hele tijd duidelijkheid. Het is namelijk als een van de eerste dingen afgeschaft. Helaas moeten we het dit jaar dus sowieso doen zonder het afzakken op een paar oude klassiekers. Misschien is het dan ook tijd  -als het door kan gaan- om volledig te focussen op het skiën zelf. Om de perfecte techniek te leren zodat we volgend jaar weer helemaal kapot kunnen gaan in de après-ski.    

1 Comment

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in