Op dit moment is het moeilijker om te sporten. De voetbal clubs zijn dicht en Marathons worden niet meer gelopen. Ook is de interesse van mensen in sport afgenomen. Uit onderzoek is gebleken dat 34 procent minder sport en 1 op de 10 mensen helemaal zijn gestopt met sporten. Dit is natuurlijk helemaal niet goed en kan tot veel problemen leiden. 

Om gezond te blijven als volwassenen moet je per dag minimaal een half uur sporten. Met een gemiddelde van 2,5 uur per week. Voor de coronacrisis deden een half miljoen Nederlanders dit nog. Op dit moment dus een stuk minder. Het lijkt er op alsof sporten op een tweede plek is beland voor veel mensen.

Risico’s

Dat minder mensen sporten brengt veel risico’s met zich mee. Want het zorgt er niet alleen voor dat je er beter en gezonder uitziet, maar ook voor een betere hartspier, voorkomt het hart- en vaatziekten, zorgt het voor gezondere hersens, betere longen en kan het zelfs de depressie en dementie verminderen. Daarnaast laat het je ook gewoon beter voelen. Er komt tijdens het sporten namelijk het stofje endorfine vrij, dit is het geluk hormoon.

Waarom?

Er zijn wel redenen waarom mensen minder sporten. Veel mensen hebben namelijk een doel nodig om gemotiveerd te raken om weer de sportschoenen uit de kast te halen. Voor veel mensen is dit een wedstrijd waar ze naar toe werken. Omdat er op dit moment sportclubs gesloten zijn, is deze motivatie volledig verdwenen. Ook zijn de sportscholen vaker vol en is het moeilijker om een plekje te reserveren. Hierdoor stellen mensen dit ook vaker uit.

Hardlopende man
Photo by Chander R on Unsplash

Oplossingen

Toch zijn er nog genoeg manieren om te kunnen sporten. Zo Kan je de tijd die je anders aan de rit naar je werkt/studie kwijt was gebruiken om te sporten. Ga met deze extra tijd niet uitslapen of Netflixen. Maar plan iets sportiefs in. Zo kan je een doel voor je zelf stellen om elke ochtend even laat op te staan als voor de coronacrisis en deze tijd in te plannen om te gaan fietsen of hardlopen. Ook hebben de grotere sportschoolketens in Nederland meestal meerdere locaties waar je kan sporten. Als de sportschool in jouw stad of dorp altijd volgeboekt is kan je er voor kiezen om iets verder te reizen. Zo kan het zijn dat in een dorp of stad in de buurt meestal wel plek is. Als je door het thuis werken/studeren meer tijd over hebt kan je kiezen om naar deze plekken toe te reizen. Doe je dit fietsend het je het duursport momentje van je training al gehad. Als je niet gemotiveerd genoeg bent om dat te doen kan je er voor kiezen om je vrienden over te halen om het zelfde te doen.

Dus al met al zijn er nog genoeg manieren om fit te blijven tijdens de coronacrisis. Dit is erg belangrijk om latere problemen te voorkomen en geeft je ook nog een beter gevoel. Dit is juist nu erg belangrijk.

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in