Plovdiv is voor veel Nederlanders nog een vrij onbekende stad. Daar moet naar mijn mening verandering in komen. Plovdiv is namelijk een prachtige stad die met z’n vele monumenten niet onder doet voor Rome of Athene. Ik heb deze stad bezocht toen ik op rondreis was door Oost-Europa en heb 2 dagen in deze stad doorgebracht. In dit stuk zal ik mijn ervaring, de beste hostels en de must-sees vertellen

De stad

Plovdiv, de tweede grootste stad van Bulgarije, is de oudste stad van Europa. 6 duizend jaar voor christus woonden er volgens de geschifte al mensen in deze stad. Dat is ook goed te zien aan de vele oude gebouwen die de stad bekleden. Overal waar je kijkt zie je de prachtige oudheid. Wij vinden dan ook raar dat de stad nog vrij onbekend is bij de Nederlandse reizigers. Maar dat heeft wel z’n voordelen. Toeristen zijn er hier namelijk een stuk minder dan in de andere bekende oudheid steden zoals Athene en Rome. Dit geeft nog meer het gevoel alsof je een paar eeuwen terug in de tijd gaat.

Hostels

In Plovdiv zijn vrij veel erg leuke hostels waar je in kan overnachten. Ikzelf verbleef in het Ginger House hostel. Hier betaalde ik 9 euro per nacht en sliep in een gedeelde ruimte met 5 andere mensen. Dit hostel is midden in het centrum van Plovdiv gelegen en op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Toen ik er verbleef waren er ook erg veel leuke mensen.

Een andere aanrader is het Hikers hostel. Dit hostel ligt ook midden in het centrum en is een van de populairste hostels van de stad. Dit is een erg leuk hostel als je aan het backpacken bent. Omdat haast iedereen die er verblijft op een backpackreis is en vaak alleen reist. Hierdoor vind je erg snel mensen met de zefde mindset. Een nacht kost ongeveer 10 euro.

Ook is het Funky Monkey hostel een aanrader. Dit hostel is erg leuk als je aan het backpacken bent door de regio. Het hostel is dan ook volledig gericht op backpackers en zit altijd vol met jonge, leuke backpackers. Bij dit hostel krijg je elke morgen een gratis Bulgaars ontbijt. De prijs voor één nacht is ongeveer 9 euro.

Bezienswaardigheden

Aangezien de stad niet zo groot is, is het mogelijk om de meeste bezienswaardigheden lopend te bekijken. Die maakt het erg makkelijk om veel te zien binnen de misschien korte tijd dat je er verblijft.

Romeins theater van Plovdiv

Het theater is veruit het bekendste bouwwerk van Plovdiv en is vergeleken met andere gebouwen van die tijd nog erg intact. Op dit moment worden er ook nog optredens in gegeven. Deze vinden vooral plaats in de zomer en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Nier ver lopen van het theater heb je ook prachtig uitzicht over de stad en Rodopegebergte erachter.

Romeins theater van Plovdiv
Image by Rafa Albaladejo from Pixabay

Hike door de heuvels van Plovdiv

Het centrum van Plovdiv is omringt door 6 heuvels. Deze kan je makkelijk bereiken vanuit de stad en geven een prachtig uitzicht. De mooiste heuvel is de Dzhendem Tepe. Dit is de hoogste berg en is prachtig om te bewandelen. Ook zijn er tal van andere hikes die je kan doen.

de heuvels van Plovdiv
Photo by Deniz Fuchidzhiev on Unsplash

Oude centrum van Plovdiv

In het oude centrum van Plovdiv kan je lopen door de prachtig gekleurde straten. De meeste huizen dateren uit de 17 eeuw en zijn nog volledig intact. Het huis van Stepan Hindliyan is zeker een aanrader om te bezoeken. Dit huis is volledig in de stijl van die tijd gebouwd en kan je ook bezoeken.

Oude stad Plovdiv
Image by rassputyn from Pixabay

Asen’s Fortress

Een korte rit met de auto of bus ten zuidoosten van Plovdiv brengt je naar een middeleeuws kasteel dat staat aan de rand van de Asenitsa rivier. Dit indrukwekkende en grimmige gebouw, staat in landschap van kalksteenrotsen en dennenbossen en dateert uit de jaren 1200. Het kasteel is zeker de moeite waard om te bezoeken als je iets langer in Plovdiv bent.

Dzhumaya Moskee

In de 14 eeuw hadden de Ottomanen een tijdje Plovdiv in handen. In deze tijd hebben ze ook een moskee in de stad gezet. Deze moskee is op de plaats gezet waar destijds een kathedraal stond. Het is erg leuk om te bekijken en geeft een leuk inzicht in het verleden van de stad.

Al met al is Plovdiv een prachtige stad die zeker het bezoeken waard is. Je kan je hier makkelijk een paar dagen vermaken. Met de vele goedkope hostels ben je hier als backpacker zeker niet alleen. Dus ik zou zeker aanraden om hier een tussenstop te maken op je reis door Oost-Europa of als je toevallig in de omgeving bent.

Kosten:

Gemiddelde Bierprijs: 1,5 euro
Gemiddelde prijs eten: 5 t/m 15 euro
Gemiddelde prijs Hostel p/n: 15 euro

 

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in